Inden DM: Adrenalinen kører stadig


I starten af marts - torsdag 8. marts for at være præcis - deltog eux-eleverne Henriette Hjort og Helene Jørgensen ved den regionale entreprenørskabsmesse i Slagelse med deres virksomhed Elinoa Design og den specialdesignede knagerække, som de har udtænkt - og som kan gøres mindre og større efter behag og dermed passer perfekt til mindre hjem.

De allerbedste
Ved den regionale messe løb de to elever, som til daglig læser eux business på EUC Nordvestsjælland, både med sejren i kategorien 'Business & Service' og den samlede sejr blandt de i alt 42 elev-teams fra forskellige skoler i regionen. En utroligt imponerende bedrift, som har givet de to elever bag Elinoa Design adgang til DM i Entreprenørskab, som afholdes i Industriens Hus i København 18. april 2018.

Eleverne emmede da også af både stolthed, eufori og glæde, da vi mødte dem få dage, efter sejren var kommet i hus i Slagelse. Selvom det hele var kommet lidt på afstand, stod det stadig helt klart i de to kvinders hukommelse. Intet var glemt.

- Der skete så meget i løbet af så forholdsvis få timer, selvom det var en hel dag, husker Helene.

- Vi rystede og havde ondt i maven fra morgenstunden af, da vi skulle ind at gøre vores stand klar.

Det regionale mesterskab startede med et kort interview ved elevernes opsatte stand, inden de skulle til en pitch, hvor de skulle forklare kort og præcist om Elinoa Design - og derfor var der lidt nerver på. Men de røg hurtigt.

- Vi var totalt høje, da vi kom ud derfra, kan jeg huske. De havde ikke nogen spørgsmål, alt kørte bare, og vi havde styr på det, lyder det med et lille grin fra Helene.

regionsmestrer entreprenoer2018 llejpg
Grund til smil for den succesfulde duo, der om godt én måned skal til DM.

Jokede med dommerne
Men der var ikke tid til at hvile på laurbærene. Helene og Henriette skulle nemlig direkte ned for at pakke deres fint opsatte stand sammen og videre til dommerpræsentationen.

- Der kom vi ned i et dyk igen og blev helt nervøse, forklarer de begge.

- Men det gik rigtig godt, og så var vi bare helt høje efterfølgende igen. Det eneste, de havde at sætte en finger på, var, at vi lavede nogle jokes med dem, griner de to iværksættere.

En del af præsentationen gik nemlig ud på, at dommerne skulle vurdere, om virksomheden har internationalt potentiale - og om eleverne ville kunne klare sig til for eksempel EM i Entreprenørskab, som vinderne af DM kvalificerer sig til.

- De slog lige pludselig over i engelsk for at se, hvordan vi ville kunne klare det. Vi kiggede hurtigt på hinanden, og da de spurgte, hvad vi ville gøre til EM, sagde vi bare, at vi da ville klare det fint - og at det eneste problem ville være, at Henriettes pas skal fornyes, forklarer de med et smil.

Den portion humor tog dommerne imod med et grin og ønskede Helene og Henriette al held og lykke i konkurrencen.

- Så kunne vi ånde lettet op igen og slappe af - også sammen med Søren, som var helt fantastisk opbakning. Uden ham havde vi ikke klaret det. Vi var virkelig nervevrag og rystede både inden og undervejs, og der var han god til at sige, at vi nok skulle klare den.

Søren (Brandshøj) er underviser på EUC Nordvestsjælland og har hjulpet både Elinoa Design og skolens andre elevteams både op til messer og konkurrencer og undervejs. Og han skal også med Helene og Henriette til DM i april.

Mange stærke konkurrenter
Der er ikke noget at sige til, at nerverne sad udenpå tøjet for Helene og Henriette i Slagelse. De skulle virkelig præstere flere gange og var oppe imod mange andre stærke elevteams.

- Der var omkring 400 mennesker, 42 forskellige virksomheder og hele 20 dommere, husker Henriette, inden Helene supplerer:

- Ja, der var mange mennesker og run på hele tiden.

Selvom det var en stressende dag, havde duoen også tid til at gå og suge inspiration til sig hos de andre deltageres stande, samtidig med de lige kunne se modstanden an. 

- Der var mange gode idéer rundt omkring, og så kunne vi ikke undgå at blive lidt ekstra nervøse, griner de to elever, hvis specialdesignede knagerække ikke havde nogle lignende konkurrenter hos de andre virksomheder.

- Vi var også nogle af de få, der havde prototype med, og det var helt sikkert en fordel, lyder det fra Helene om den prototype, som hun har lavet derhjemme sammen med sin kæreste, og som siden er blevet fintunet tre gange.

- Vi havde to prototyoper med. Én, som var åben, og én, som var lukket, så dommere og andre kunne se, hvordan knagerækken fungerer, supplerer Henriette.

Elinoa auditorium
Elinoa Design præsenterer deres strategi til den regionale messe i Slagelse.

I fuld gang med DM-forberedelserne
Til DM er de to eux-elevers plan at gå fra prototype nummer 4 til endeligt produkt. Ligesom de også er ved at få endnu mere styr på markedsfsøring, sponsorater og meget andet.

- Efter regionsmesterskabet er der kommet vildt gang i den. Vi har fået flere sponsorater i hus fra både byggebranche og trykkerier, forklarer de to elever, som render til det ene møde efter det andet, så snart de har fri fra undervisningen på eux. Senest var de til møde med biografen i Holbæk om et sponsorat. Aftaler, som blandt andet er kommet i stand, fordi både Helene og Henriette er ekstremt dygtige til at bruge deres netværk i arbejdet med Elinoa Design.

- Vi har også fundet en samarbejdspartner, som bliver vores producent. Så vi inden længe får produceret vores endelige produkt. Ikke flere prototyper, siger de begge med både lettelse og glæde i stemmen.

På den måde er arbejdet frem mod DM i fuld gang, og eleverne, som i øjeblikket også er i gang med at søge patent på knagerækken, arbejder nærmest i døgndrift.

- Vi bliver nødt til at give den max gas med rapport, produkt, banner, t-shirts og det hele, pointerer Henriette.

Derfor er de godt i gang med at gøre knagerækken helt perfekt, så den kan tage dommerne med storm i Industriens Hus.

Et problem vi alle kender
En af grundene til, at Elinoa Design løb med sejren i Slagelsen var, at virksomheden løser et problem, vi alle kender fra hverdagen - vel at mærke på en elegant, funktionel og genenmtænkt måde. 

Som Henriette forklarer:

- Jeg bor i en ét-værelses-lejlighed, og der må jeg tage min badeværelsesdør i brug for have plads til alle de jakker, der hænger. Og alligevel er der aldrig plads. Så må jakkerne pludselig ligge på køkkenbordet, sofaen og så videre.

Derudover er det geniale ved knagerækken, at den adresserer en tendens i samfundet og den måde, vi lever på i dag.

- Tendensen i Danmark er, at vi skal bo mindre og mindre, samtidig med hygge bliver også mere og mere udbredt, og vi skal ses mere og til flere sammenkomster med både venner og familie. Og så er der bare ikke plads, hvis man bor lidt småt, understreger Helene og fortsætter:

- Og jeg gider ikke have et hjem, hvor der hænger knagerækker hele vejen rundt. Det skal ikke ligne en børnehave.

Sejren kom lidt uventet
Selvom de to har HELT styr på deres produkt og arbejder med Eliona Design rigtig mange af døgnets timer, var de ikke sikre på sejren i Slagelse. Langt fra.  

- Da vi hørte de andres præstationer, kunne vi godt se, at konkurrencen var hård. Der tænkte vi måske lidt bare, at det havde været godt og sjovt at være med. Og så var det det dét.

Kort efter gik det dog op for Helene og Henriette, at sejren nok ville blive deres.

- Da dommerne begyndt at forklare, at vinderne havde fundet på en simpel idé, som vi alle kan relatere til, og at de havde brugt deres netværk godt, fået fat i producenter og lavet fire prototyper, kiggede vi bare på hinanden. Så måtte det være os.

- Og så måtte vi ellers prøve at skjule begejstringen lidt, til vi rent faktisk var blevet råbt op, griner Henriette. 

- Det var virkelig stort foran så mange mennesker. Vi stod bare helt stille på scenen og følte, at folk var ved at vælte ned i nakken på os. Alle klappede, og det kørte bare rundt i hovedet på mig, erindrer Helene, inden Henriette med det samme tilføjer:

- Jeg hørte ikke noget som helst egentlig.

De kan begge stadig huske lyden af den jubel, der brød ud, da de blev udnævnt som vindere, og folk ønskede dem tillykke i stor stil. Den stolthed lyser stadig ud af dem. Med god grund. Den modstand, de mødte i kategorien 'Business & Service' var nemlig så stærk, at den samlede andenplads og tredjeplads også gik til grupper fra den kategori.

CLM RM stand
Fra EUC Nordvestsjælland deltog også CLM, som har lavet et specialdesignet dynebetræk.

Tager den igen
Til DM 18. april bliver konkurrencen med garanti endnu hårdere end i Slagelse, men det lader de to unge iværksættere sig ikke kyse af. De tror på, at deres produkt kan føre dem hele vejen til endnu en sejr.

- Alt det, vi ikke var 100% tilfredse med, kan vi gøre bedre nu. Så vi også lige tager sejren i København, lyder det med sikkerhed i stemmen fra Helene.

- Ja, vi går hele vejen, slår Henriette fast.

Igen fremhæver de begge Søren som en vigtig støtte.

- Selvføgelig skal han også med og hjælpe os til DM. Det er klart.

Lever og ånder for det
Med DM for døren arbejder de begge hårdere end nogensinde før på at blive helt klar til konkurrencen 18. april.

- Lige i øjeblikket bruger vi al vores fritid og meget af vores skoletid på det, griner de begge.

- Nogle gange kommer vi lidt bagud med undervisningen, men så kan vi i stedet lære i konkurrencen og af arbejdet med Elinoa Design, hvor vi virkelig har fået brug for alle vores fag.

Det står hurtigt klart i snakken med de to ildsjæle, at de virkelig brænder for virksomheden, hvor de deles godt om opgaverne. Og de ved, at de altid kan læne sig opad hinanden - også selvom klokken måske nærmer sig midnat, eller det er weekend. Elinoa Design sover ikke.

- Tag her i weekenden for eksempel. Der var jeg til fodbold med min søn og faldt i snak med en ny sponsor, hvorefter jeg med det samme ringede til Henriette og fortalte løs, forklarer Helene. 

- Selv når vi har fri, har vi Elinoa Design i baghovedet.

- Ja, så går vi bare hjem og drikker noget kaffe, og så er vi klar til at gi' den fuld smadder igen.

Elinoa vinder1
Kort efter sejren var kommet i hus.

Vil leve af det
Selvom DM finder sted inden længe, og forberedelserne er i fuld gang for de to elever, tillader de sig også at se endnu længere frem og drømme langsigtet på vegne af Elinoa Design.

- Vi skal leve af det om fem år. Det er helt sikkert. Vi bliver ved, indtil vi bliver gråhårede.

- Vores mål er at blive globale med start i Tyskland, Sverige og Norge, da alle tre er gode markeder for os. 

- Det er vores drøm. At vi ikke behøver lave andet ved siden af, slår de fast og planter hurtigt benene solidt på jorden igen.

- Lige nu er det et fritidsjob ved siden af studiet, men det er ikke bare fuldtid - det er 24 timer i døgnet.

- Det kan vi kun gøre, fordi vi synes, det er sjovt. Det er sjovt hårdt. Lige nu er det stadig adrenalinen fra Slagelse, vi kører på - og det nyder vi.

- Derfor glæder vi os også meget til DM og er egentlig ret rolige omkring det. Men det er nok bare, indtil vi står der, siger duoen, som 18. april skal op imod 43 andre virksomheder fra hele Danmark. 

Drømmen om EM
Går det godt der, kan de måske indfri deres mål om at komme til EM.

- Vi håber på at komme til europamesterskabet, så vi også kan få en lille ferie med, indskyder Henriette med et grin.

Skal det lykkedes, skal de blive nr. 1 til DM, hvor der er præmier til top-4, men kun en EM-billet til de øverste på podiet.

- Den plads tager vi, lyder det i kor fra Helene og Henriette.

- Vi har styr på det og har et godt bagland, så hvorfor ikke?

Vi følger duoen både op til, under og efter DM, så du løbende kan følge med i deres iværksætter-eventyr.