Fik 'den gyldne saks' for svendeprøve


Fredag 15. september 2017 var en ganske særlig dag
for 10 af vores - nu tidligere - elever på teknisk isolatør. De var nemlig oppe til deres svendeprøve, som de bestod med stil.

LÆS OGSÅ: 10 tekniske isolatører færdiguddannet

Blandt dem var Dennis Riis, som modtog den særlige hæder ISOLATØRPRISEN og 'den gyldne saks' for sin ganske enestående præstation under svendeprøven.

Det er en pris, der langt fra er alle forundt, da den kun gives for et særligt sublimt stykke arbejde. Derfor var Dennis selv naturligvis også både glad og stolt.

dennis riis 1 lille
I midten ses Dennis med sin hæder.

Mødte branchen i 2007
Nu kan han se tilbage på nogle spændende år, hvor han har lært utrolig meget som teknisk isolatør og nu er klar til arbejdsmarkedet. Men det er ikke nyt for ham - han har faktisk været der lige siden 2007.

- Jeg startede på mit nuværende arbejde (hos Pandrup Tagpap & Industriisolerinng) tilbage i 2007, og dengang viste jeg intet om, hvad jobbet var, og hvad man lavede som teknisk isolatør, forklarer Dennis godt en måned efter svendeprøven.

- Men jeg fandt rimelig hurtigt ud af, at det var ret sjovt, at man kan stå hjemme på værkstedet og fremstille pladedele, tage det med ud i marken for at montere det og se det færdige resultat. Så kan man stå og nyde det færdige resultat og være tilfreds med et veludført arbejde. Det er en fed følelse, slår Dennis fast.

Selvom det er 10 år siden, Dennis for første gang stiftede bekendtskab med livet som teknisk isolatør, er det først nu, han får papir på det, han kan. Og med den erfaring, han havde opbygget, gik det hele meget stærkt.

- I 2016 var jeg heldig at komme i lære og få muligheden for at få papir på det, jeg går og laver til daglig. Og med den store erfaring, jeg havde, fik jeg mulighed for at gå til svendeprøve allerede her i 2017, lyder det fra Dennis.

Fedt sted og dygtige lærere
Det var altså ikke længe, Dennis behøvede at bruge på uddannelsen, fordi han er så erfaren. Men han har nydt tiden på EUC Nordvestsjælland. 

- Jeg synes, det har været rigtig godt.

- Der er mange gode lærere på uddannelsen, som er dygtige til at lære fra sig. Vi elever var også gode til at få skabt hurtigt kontakt til hinanden og snakke sammen om vores arbejde i båsene. På den måde kunne vi hjælpe hinanden med fifs og tricks, når vi gik og kiggede på hinandens arbejde.

- Jeg har altid været glad for at komme på skolen, slår Dennis fast.

Lidt usikker på den teoretiske prøve
Tiden på EUC Nordvestsjælland blev afsluttet med den førnævnte svendeprøve, hvor Dennis for alvor udmærkede sig.

- Det gik rigtig godt, er hans første - ydmyge - kommentar.

- Jeg kan huske, at vi startede med den teoretiske prøve torsdag og fredag ugen inden svendeprøven. Der tvivlede jeg lidt på min teoretiske prøve og var nervøs for, om jeg havde lavet en brøler.

- Og vi fik ikke svar på den teoretiske prøve, før svendeprøven var endelig slut, så man var bare nødt til at klø på ude i praksis og håbe på det bedste, husker den nu udlærte tekniske isolatør.

Selvom han nu har været ude på arbejdsmarkedet (igen) i en måneds tid, kan han tydeligt huske svendeprøven.

- I starten prøvede jeg bare at organisere mig. Få styr på, hvad jeg skulle nå i løbet af dagen, den næste dag og så videre. Jeg følte allerede om tirsdagen, at tiden rendte lidt fra mig, men jeg fik indhentet den tabte tid.

Se Dennis' bås:

- Og torsdag - tre timer før svendeprøven sluttede - stod jeg færdig med mine opgaver og var 100% tilfreds.

- Det blev jeg bekræftet i, efter censor havde set min bås og havde sagt, at det var et rigtig flot stykke arbejde.

dennis riis 2 lille
Det var en stor dag for Dennis og de andre tekniske isolatører.

12-taller på stribe
Derfor fik Dennis fortjent 'den gyldne saks'.

 - Det var blevet besluttet, at 'den gyldne saks' skulle gå til den, der opnåede den bedste karakter, uddyber han.

- Da vi stod og skulle modtage vores svendebeviser, og jeg kunne høre mit navn blive råbt op med beskeden "tillykke, du er antaget med sølv", blev jeg rigtig glad.

- Især da jeg kiggede i mit svendebrev og så, at der stod 12 i teori og 12 i praktisk (svendeprøve), efter jeg havde tvivlet på min teoriprøve.

Var næsten for meget af det gode
Som om det ikke var nok med de flotte karakterer, var der endnu en grund til smil for Dennis blot øjeblikke efter, han havde taget sit svendebrev i nærmere øjesyn.

- Bagefter blev 'den gyldne saks' uddelt, indleder Dennis.

- Da mit navn blev råbt op, svævede jeg nærmest over for at modtage prisen. Det var næsten for meget af det gode - og jeg var sindssygt stolt. Især når jeg vidste, at der var andre i flokken, som var lige så dygtige.  

Det var altså et stort skulderklap til Dennis, som fik masser af ord for, at han virkelig har styr på det, han har rendt og arbejdet med siden 2007.

- Selvfølgelig giver det faglig stolthed - særligt når man, som jeg, er perfektionist helt ud til fingerspidserne. Så giver det lidt ekstra, at der er andre, der værdsætter ens arbejde.

dennis riis 3 lille
Glæden lyser ud af de 10 tekniske isolatører, efter de har fået deres svendebreve.

Fortsætter sit arbejde
Nu er Dennis igen ude på arbejdsmarkedet, og han nyder virkelig at være en del af den spændende branche.

- Det er et meget afvekslende arbejde, hvor det aldrig er det samme, man laver. Der er altid nye udfordringer, hvilket passer mig rigtig fint, forklarer Dennis, som egentlig fortsætter, hvor han slap, inden han i sin tid satte sig på skolebænken.

- Nu var jeg så heldig, at jeg kunne blive som svend på mit arbejde - det var jeg selvfølgelig rigtig glad for, slutter Dennis.

På EUC Nordvestsjælland er vi stolte over at kunne hjælpe elever som Dennis med at blive faglært. Derfor glæder vi os også enormt meget over at se så stærke præstationer, som det er at få 'den gyldne saks'.