Karriereskift med EUX Business

På EUC Nordvestsjælland får alle elever på erhvervsuddannelserne en uddannelse med både skolegang og praktiktid. Det betyder, at de får en masse viden, som de kan gå ud at prøve af i 'den virkelige verden'. Og på den måde bliver de klar til at imødekomme de krav om erfaring, arbejdsmarkedet stiller. Det er også tilfældet på EUX Business. I høj grad. 

Netop praktiktiden er eleverne Olga Kobbernagel og Mette Søsser Vammen kommet til. 

De er begge på EUX Business, har gået i samme klasse og har fået studenterhuer på hovedet som beviset på, at de har klaret den gymnasialle del af eux-uddannelsen. Nu venter tiden som elev i to år med enkelte afstikkere til skoleundervisning undervejs på Niels Brock i København. Derefter er de færdiguddannede og klar til arbejdsmarkedet eller videreuddannelse.

samlet overrækelse til eux studenter 2017
Dimission for de mange eux-studenter.

Karriereskift
Både Olga og Mette har været ude på arbejdsmarkedet før og bruger eux-uddannelsen til at skifte karrierespor. Og nu glæder de sig til at komme ud at opleve virkeligheden igen på en arbejdsplads. I foråret 2017 starter de således begge som elever i Holbæk Kommune, hvor de får forskellige roller inden for offentlig administration og kontor og administration i løbet af de to år. Med start 1. september.

- Jeg søgte i flere kommuner, indleder Olga.

- Og så kom jeg til samtale i Holbæk Kommune, og på den måde kom det egentlig bare i stand.

- Jeg kan flere sprog flydende, men jeg har ikke nogen erhvervserfaring i denne branche, så jeg glæder mig, forklarer Olga, som er fra Ukraine og har boet i Danmark i 10 år.

- I løbet af de to år skal jeg rundt på forskellige afdelinger, og så er jeg meget tilfreds med, at det er i Holbæk. Jeg er jo voksen og har to små børn, som skal hentes og bringes, så det passer mig perfekt.

Arbejde inden for det kommunale område er helt nyt for Olga, og det er noget, hun ser frem til, ligesom hun glæder sig over, at det åbner døre for hende.

- Det er fedt, at der er rigtig mange muligheder for at videreuddanne sig. 

Dermed slår Olga også fast, at hun endnu ikke ved, om hun vil læse videre efter de to år eller forsøge at finde et job.

- Men helst begge dele, siger Olga med et smil.

beviser til euxere
Eksamensbeviser til eux-studenterne.

VUC, grundforløb 2 og EUX
Det er efterhånden et par år siden, Olga startede på eux, og inden brugte hun et halvt år på at blive helt klar på den hårde uddannelse.

- Jeg startede først på VUC, hvor der var et forløb, der forberedte én til eux. Derefter kom jeg på grundforløb 2 på EUX Business, og det har taget halvandet år, lyder det fra Olga.

Med sig i bagagen havde hun erfaring fra et helt andet område: landbrug.

- Jeg kom til Danmark som landbrugselev og har arbejdet i landbruget i otte år. Men det var ikke det, jeg fortsat ville arbejde med, så jeg stoppede og begyndte at læse igen.

Det kan derfor synes som noget af et brancheskift at gå tilbage på skolebænken og tage en eux, men sådan ser Olga det ikke. Og det er heller ikke første gang, hun har skiftet branche.

- Jeg er uddannet skolelærer i engelsk og ukrainsk, men hvis jeg ville være lærer her i Danmark, skulle jeg først efteruddanne mig. Og jeg ville ikke fortsætte som skolelærer - så ville jeg hellere eux'en. 

Hun vil dog gerne fortsætte med at arbejde med sprog.

- Det har jeg forholdsvis nemt ved, så jeg vil rigtig gerne arbejde i en virksomhed, hvor jeg kan bruge det dagligt. Det kan jeg forhåbentlig i Holbæk Kommune. 

Derfor viste EUX Business sig også at være en åbenbaring for hende for et par år siden, hvor det var en helt ny uddannelse.

- Jeg tror, vi blev den anden klasse på uddannelsen. Jeg vidste egentlig bare, jeg ville noget med kontor dengang, og så rådede en vejleder på EUC Nordvestsjælland mig til at gå eux-vejen, og det har jeg ikke fortrudt. 

holbæk borgmester overrækker beviser til dimissionen
Borgmester for Holbæk Kommune Søren Kjærsgaard holder tale for de nyudklækkede eux-studenter.

En hård uddannelse
EUX Business er en uddannelse, der kombinerer en studentereksamen med en uddannelse inden for kontor, handel event eller detail. Der er afkortninger på nogle af fagene, så eleverne skal nå det samme pensum på en kortere periode sammenlignet med andre gymnasialle uddannelser. Derfor kræver det meget af eleverne at tage en eux. Det har Olga også kunnet mærke undervejs. 

- Det er blevet gradvist sværere. Især på studieåret - der var det hårdt.

- Jeg kommer fra et land, hvor uddannelserne måske er mere teoretiske, men her er der bestemte ting, man skal kunne på ret kort tid. Fx med to afgørende eksaminer på én uge, siger Olga, som praktisk talt er gået fra den ene eksamen til den næste med få døgns mellemrum.

Noget, hun ikke desto mindre har klaret med glimrende resultater til følge - og karakterer i den øverste ende. Hun har da også været rigtig glad for langt de fleste fag.

- Især Afsætning og Virksomhedsøkonomi har været rigtig godt, husker Olga. 

Nu kan hun se frem til tiden som elev fra 1. september. Men først:

- Jeg glæder mig til sommerferien. En dejlig lang sommerferie. Og måske den sidste lange sommerferie, lyder det med et grin fra Olga, der 24. juni blev fejret ved dimissionen for både hhx, htx og eux på Slotshaven Gymnasium.

Følges ad
Det samme blev Mette, der ligesom Olga skal i praktik Holbæk Kommune i efteråret. De to har gået i klasse sammen med de lidt ældre eux-elever, hvor gennemsnitsalderen har været omkring de 25 år.

- Jeg vidste faktisk ikke, at Olga også skal starte der, forklarer Mette.

- Det var bare fedt, for hun, jeg og to andre piger klassen har hængt rigtig meget ud sammen. Og så har jeg kendt hendes mand og hans søster, som jeg har redet meget med i sin tid.

- Derfor bliver det sjovt, at vi fortsat skal følges ad. 

mette fra eux business
Mette (billedet) og Olga skal begge i praktik i Holbæk Kommune.

 Ligesom Olga har Mette også været forbi andre uddannelser inden eux.

- Jeg startede på HG i tidernes morgen, hvor jeg gik et halvt år, inden jeg skulle på barsel. Da jeg kom tilbage, fortsatte jeg på HG. Efter det første år kunne jeg så hoppe over på eux'en, og det var jeg meget interesseret i, da den giver mig større muligheder.

Mette har været ude at arbejde i en årrække, og derfor er business-området på sin vis nyt for hende.

- Jeg er uddannet frisør, men jeg har fået slidgigt i min skulder og kan ikke arbejde som det mere. Derfor var det nødvendigt at finde en ny uddannelse, og det hjalp kommunen mig med, i og med jeg nu er i revalidering. 

Det blev en eux, Mette startede på, og nu glæder hun sig til at blive elev i Holbæk Kommune.

 - Jeg er virkelig heldig at have fået den plads. Det passer mig rigtig godt - især med to børn i børnehave- og skolealderen.

 En håndfuld afdelinger
I de to år som elev kommer også Mette til at opleve flere forskellige afdelinger og får på den måde stor erfaring inden for administration og kontor.

 - Jeg tror, det er fem-seks afdelinger, jeg skal være i, forklarer Mette.

 - Det er bare fedt. Selvom der nok er de samme strukturer i afdelingerne, får jeg lært noget mere end ved bare at være på ét bestemt kontor i to år. Så lærer du 'kun' det.

- Jeg vil nemlig gerne rustes til at komme videre. Det kan sagtens være, jeg gerne vil fortsætte på kommunen om to år, men det er vigtigt for mig, at jeg også åbner dører, samtidig med jeg passer på min krop.

- Jeg er ikke typen, der bare skal gå derhjemme. Derfor er det optimalt at kunne få en elevplads tæt på og få lært en masse om forskellige fagområder, siger Mette, som har været vant til ét: frisørfaget.

I juni var hun oppe til et hav af eksaminer både skriftligt og mundtligt - blandt andet IT, Afsætning og Dansk. Det var altså en travl måned, hvor der ikke var langt mellem de enkelte eksaminer, men hun har nydt fagene, og det har betydet meget.

- Især IT har jeg været glad for. Det er et skønt fag, som jeg også får brug for fremover som elev i Holbæk Kommune. Det blev også bare endnu bedre af, at vi havde en fantastisk lærer i Poul (Siig Nielsen), slår Mette fast.

eux business studenter 2017 samlet
EUX-studenter. Heriblandt Olga (bagerste række yderst tv.) og Mette (forreste række yderst th.).

Godt sammenhold
Selvom Olga og Mette var en del af en ældre klasse, og der er travlt på familiefronten hos mange af eleverne, betød det ikke, at der ikke var et godt socialt sammenhold og miljø.

- Vi har holdt nogle ting i klassen, hvor vi har spist morgenmad, holdt julefrokoster og den slags. Måske ikke så meget vild fest men rigtig hyggeligt. Det er et andet niveau sammenlignet med de yngre elever, tilføjer Mette med et smil.

Også Mette har mærket på egen krop undervejs, at eux er en hård uddannelse. Den kræver meget af eleverne, når det kommer til blandt andet disciplin og engagement.

- I og med det er en ny uddannelse, har det været en ny verden for os alle. Det har vi lige skullet vænne os til.

- I marts blev den kåret til at være Danmarks hårdeste ungdomsuddannelse, og det har krævet meget at komme igennem det samme pensum på kortere tid, forklarer Mette og slår fast:

- Der har været fart på, men vores lærere har været utroligt gode og har hjulpet os i høj, høj grad.

- Det er fedt at tænkte på, at jeg har huen på hovedet og har klaret en meget hård uddannelse. Det er jeg rigtig stolt over, lyder det fra Mette.

En milepæl
Efter mange år ude i erhvervslivet som frisør har det været en spændende oplevelse for Mette at være tilbage på skolebænken. Selvom det er et sted, hun aldrig har været god til at sidde stille.

- Jeg har aldrig været særlig god til at sidde på skolebænken. Jeg har altid skullet lave noget med hænderne og min krop - et håndværk. Jeg har aldrig været rigtig boglig. Derfor har jeg også bevist overfor mig selv, at jeg godt kan, og det er studenterhuen et bevis på nu. Det er en milepæl for mig. 

Nu kan de to elever se frem til en dejlig lang sommerferie, inden de 1. september tropper op på Holbæk Kommune til et par spændende år som elever i kommunen.


Mette (yderst tv.) og Olga (nr. 2 fra højre) sammen med to andre fra eux-klassen.