Unge Viser Vej: 10. klasse og Slotshaven deltog

Slotshaven Gymnasium slog dørene op til temadagene 'Unge viser vej', som 120 unge fra Holbæk og Odsherred var med til. I løbet af to dage skulle en række projektgrupper undersøge, hvordan transport og ventefaciliteter kan nytænkes - både digitalt og analogt. For gode transportmuligheder fastholder unge i uddannelser. 

Eleverne farer rundt på Slotshaven. Det ene øjeblik er de i gang med at slibe og bore i værkstedet, det næste sidder de koncentrerede med pen, papir og telefon. De mange projektgrupper, som er blevet skabt på tværs af skoler og retninger i Holbæk og Odsherred Kommune, er i fuld gang med at bringe deres idéer til live. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Næsten. For grupperne er blevet inddelt i forskellige kategorier. Nogle skal finde IT-løsninger, andre grupper skal arbejde med venteomåder, mens helt tredje skal fokusere på grøn og bæredygtig transport.

Fra idé til produkt
Eleverne har fra torsdag morgen af taget deres forskellige projekter fra idéfasen til den første prototype, som de kan præsentere for dommerpanelet fredag eftermiddag.

Derfor farer eleverne rundt. De har travlt, men det ses ikke rigtig på dem. Selvom tempoet er skruet i vejret, tager de sig tid til tankerne bag deres projekter. Forretningsdelen. Detaljerne. Hvad der måtte være af mulige samarbejdspartnere. Hvad der er af konkurrenter på markedet. Hvordan produktet kan integreres i et allerede eksisterende system. Hvordan brugeradfærden er. Alt overvejes. 

Løbende sparring
Undervejs får grupperne sparring og hjælp fra Movia, 'makere' og håndværkere, som kan hjælpe med et både erhvervsmæssigt og praktisk perspektiv på idéerne.

Blandt de mange idéer finder man en komplet opbygning af en bus, som Movia har taget med, en skraldespand designet som en basketballkurv, en bænk i træ med indbygget rum til spil og second hand-underholdning, app'en transportainment og det særligt behagelige bussæde Komford.

Dommerne klar
Fredag eftermiddag går de fire dommere - borgmester i Holbæk Kommune Søren Kjærsgaard, borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov, formand for klima- og miljøudvalget Morten Egeskov og adm. direktør i Movia Dorthe Nøhr Pedersen - rundt og besøger alle projekterne. Spørger ind til både tanker og udførelse, mens eleverne svarer godt for sig og beviser, at de har styr på deres projekter.

Efter den runde står det klart, hvilke fire finalister dommerne har fundet. Blandt dem stemmer eleverne selv på den gruppe, de synes, der skal vinde. Til at præsentere vinderne er Silke og Julia fra Holbæk Ungdomsbyråd til stede.

Vinderne: 

Thor Ømørk Sørensen, Stenhus Gymnasium
Thomas Valentin, 10. klasse-centret i Holbæk
Vincent Ling Ling, Slotshaven  Gymnasium
Mads Christoffersen, Slotshaven Gymnasium
Tobias Bangsted, Stenhus Gymnasium

Deres projekt går ud på at udvide Rejseplanen, som vi kender den. Deres tanke er at gøre det muligt at få push-notifikationer direkte om afgange og forsinkelser på busser.

vinderne
Vindergruppen i gang med at forklare om deres idé.

Fra EUC Nordvestsjælland deltog både 10. klasse og Slotshaven Gymnasium. På vores Facebook-side kan du finde både video og fotos fra de to temadage.

'Unge viser vejen' er et samarbejde, der har kørt i flere år mellem Holbæk Kommune, Odsherred Kommune, Region Sjælland, Danske Regioner og Movia.